Wat is het verschil tussen shorttail en longtail zoekwoorden?


--- Gastblog geschreven door Jarne Niens van Viraal Marketing ---

Zoekwoorden heb je in verschillende varianten. De meest bekende zijn shorttail- en longtail zoekwoorden. In dit artikel leggen wij uit wat het verschil is tussen deze zoekwoorden en hoe longtail zoekwoorden je SEO kunnen verbeteren.

Wat zijn zoekwoorden?

Zoekwoorden zijn de specifieke woorden waarmee mensen zoeken in zoekmachines. Om goed gevonden te worden in zoekmachines is het belangrijk om duidelijk te weten welke zoekwoorden je (potentiële) klanten gebruiken. Door hier goed op in te spelen zorg je ervoor dat deze klanten op jouw website terecht komen. Je biedt namelijk precies aan waar jouw klanten naar zoeken en dit levert bezoekers op via zoekresultaten. De onderwerpen die wij in dit artikel gaan bespreken zijn:

  • Shorttail zoekwoorden

  • Longtail zoekwoorden

Per punt leggen wij uit wat het voordeel is en wat het voordeel kan zijn voor de vindbaarheid van je bedrijf en geven we enkele praktische voorbeelden.

Shorttail zoekwoorden

Onder een shorttail zoekwoord moet je een klein zoekwoord verstaan. Stel; je zoekt een advocaat. Wanneer je in Google zoekt op 'advocaat' krijg je ontzettend veel advocatenkantoren te zien. Momenteel zijn dit er ruim 25 miljoen! Wanneer je een advocatenkantoor hebt en je wil jezelf onderscheiden met het shorttail zoekwoord 'advocaat', heb je dus ontzettend veel concurrenten. Het zoekvolume bij een shorttail zoekwoord is ontzettend groot. Daarnaast is het onduidelijk wat er precies gezocht moet worden, doordat het een heel algemeen resultaat oplevert. Dit samen maakt de concurrentie voor shorttail zoekwoorden ontzettend enorm.

Longtail zoekwoorden

Longtail zoekwoorden zijn zoekwoorden die bestaan uit een 'specifieke zin' waarop gezocht wordt. We halen nogmaals het voorbeeld aan van het zoeken naar een advocaat. Ditmaal zoeken we op 'letselschade advocaat Overijssel'. Google laat nu 37.000 resultaten zien. Dit lijkt nog steeds ontzettend veel, maar je hoeft niet meer de concurrentie aan te gaan met de enorme kantoren. Daarnaast kun je met deze longtail zoekwoorden specifieke diensten aanbieden. Hiermee maak je de diensten veel relevanter. Naast dat je met longtail zoekwoorden veel sneller scoort, heeft het nog meer voordelen. Langere zoektermen zijn specifieker, waarmee je gericht bezoekers kan werven. Ook blijkt uit onderzoek dat bezoekers die zoeken op longtail zoekwoorden sneller tot koop van het product of de dienst overgaan. Als laatste tip willen we meegeven dat je niet moet overdrijven bij het maken van longtail zoekwoorden. Wanneer je de zoekterm te specifiek maakt kan het gebeuren dat hier niet op gezocht wordt. Experimenteer hiermee en kijk welke zoektermen het best aansluiten bij jouw bedrijf in combinatie met de zoekwoorden van je klanten.


Wil je meer informatie over de mogelijkheden om jouw SEO te optimaliseren. Viraal Marketing is een online marketingbureau die jou kan helpen om de vindbaarheid binnen Google te vergroten. Hier kun je contact met ze opnemen!


0 keer bekeken

VA-Marieke

Virtual Assistent

Marieke ten Donkelaar

0621577592

Goede herder 8

1251 SN Laren nh

KVK: 75082780
BTW:NL001903556B15 

VaMarieke@gmail.com

© 2020 door Marieke ten Donkelaar.